Tandvårdsbehandling

Vi kan nu erbjuda tandborstning med ultraljudstandborste från "Cleany teeth Sweden"

Det här är en ultraljudstandborste som reducerar och förebygger tandsten och plack , den reducerar även bakterier i munnen och kan då hjälpa till att förebygga inflammation och i värsta fall tandlossning. En stor fördel är att tandborsten varken låter eller vibrerar och din hund är vaken under hela behandlingen. Din hund måste tillåta att vi är i munnen med fingrar och borste. 

OBS!! Detta är ett komplement till regelbundna tandkontroller hos veterinär.

Vi ställer inga veterinära diagnoser och vi kan inte se mer än det vi kan se med blotta ögat och inte heller se vad som gömmer sig "under" tänderna, misstänker vi tandlossning, inflammation eller skador så hänvisar vi omgående vidare till veterinär där en mer ingående kontroll, djuprengöring under narkos och röntgen görs, be alltid en veterinär kika i din hunds mun tex vid den årliga vaccinationen.

Vi erbjuder tre olika alternativ:

1. Prova på  Här får hunden prova tandborsten och vi ser om det är möjligt att utföra en behandling på din hund. Vi tittar på hundens tänder/tandkött/mun och ser då om vi kan ta bort tandstenen och vilken fortsatt behandling som behövs eller om ni behöver uppsöka veterinär istället. Pris: 250kr

2. Intensivbehandling här börjar vi jobba med att ta bort tandsten, vi borstar först med tandborsten och pillar sen försiktigt bort tandstenen, beroende på hur mycket tandsten din hund har så kan en eller flera tillfällen/behandlingar behövas innan man går över till underhållsbehandling. Misstänker vi att det är några problem, tex inflammation eller tandlossning så kommer vi inte fullfölja behandlingen utan hänvisa er till veterinär istället.  Pris: 550kr

3. Underhållsborstning här kommer man tillbaka med ca 8-12 veckors mellanrum för att underhålla och förebygga att tandstenen kommer tillbaka, det här passar hundar som genomgått tandsanering hos veterinär, intensivbehandling mot tandsten hos oss eller hundar som inte har utvecklat tandsten än. Underhållsborstning kan bokas som tillval i samband med övriga pälsvårdstjänster. Om ni är noga med att borsta tänderna hemma så kan man ha längre tid mellan återbesöken. Pris: 350kr
Tänk på att vara observant på din hunds munhälsa, dåliga tänder orsakar stort obehag för din hund, tex dålig andedräkt, aggressivitet och andra beteendeförändringar, kliande hud och utslag, svårigheter att tugga ben kan vara tecken på att det inte står rätt till i munnen. Vid kraftig tandsten drar sig tandköttet tillbaka och det blir inflammation i tandköttet och så småningom tandlossning, då måste tänderna dras ut annars finns det risk för att inflammationen sprider sig med blodet till inre organ så som hjärta och lever. Det flesta försäkringsbolag står inte för dessa kostnader utan bara om det är akuta skador vid olycksfall tex käkfrakturer, så inte bara det att hunden mår dåligt vid dålig tandhälsa det kan också bli stora kostnader för dig som hundägare. 

Allmän fakta:

¤ 80 procent av hundar har någon typ av inflammation i munnen.

¤ Plack är den viktigaste orsaken till tandsjukdom. De flesta diagnoser i munhålan har en koppling till         plack.

¤ Friska tänder är pärlvita och friskt tandkött är ljusrosa

¤ En valp har 28 mjölktänder medan en vuxen hund har 42.

¤ Små hundar får oftare problem än stora raser. 


Vad är plack och tandsten? Plack är en klistrig hinna som består av äggviteämnen, levande och döda bakterier från munhålan samt restprodukter av gammal mat. Plack bildas redan inom några timmar efter tandborstning och måste därför regelbundet avlägsnas från tanden för att inte orsaka sjukdom. Salter från saliven kan inkapslas i denna plack och bidra till tandsten.

Tandsten bildas av plack som fastnar på tänderna, som så småningom hårdnar efter kontakt med saliven.  Tandsten sitter framförallt på utsidan av tänderna men förekommer även på insidan.